Čo všetko zvážiť pri výbere ideálneho fénu?

Fény na vlasy sú viac než len nástroj na sušenie vlasov. Sú nevyhnutnou súčasťou pri dosahovaní dokonalých stylingových výsledkov. Tieto vysokovýkonné zariadenia sú navrhnuté tak, aby poskytovali rýchlejšie sušenie, chránili vlasy pred poškodením teplom a poskytovali celý rad funkcií, ktoré vyhovujú rôznym typom vlasov a štýlom. So správnym profesionálnym fénom môžete doma dosiahnuť výsledky ako zo salónu, vďaka čomu bude každý deň pekný deň.

V tomto článku sa ponoríme do všetkého, čo potrebujete vedieť o profesionálnych fénoch: od ich pokročilých technológií a ergonomického dizajnu až po ich výhody pre rôzne typy vlasov a ako vybrať fén na vlasy. Spoločne preskúmame hlavné funkcie, ktorými sa tieto nástroje odlišujú, ako si vybrať perfektný fén pre vaše potreby a poskytneme odborné tipy, ako dosiahnutie dokonalých výsledkov – v salóne aj doma.

Čo všetko zvážiť pri výbere ideálneho fénu?

Aké základné typy fénov rozlišujeme?

Existuje niekoľko typov fénov na vlasy, z ktorých každý je navrhnutý tak, aby vyhovoval rôznym typom vlasov a potrebám stylingu.

Štandardné modely určené pre bežné používanie s jednoduchými vypínačmi a základnými nastaveniami teploty a rýchlosti bežne nájdete dostupné aj v supermarketoch. Mnohým ľuďom na občasné používanie stačia, no neposkytujú výkon, kvalitu a trvácnosť profesionálnych modelov.

Profesionálny kadernícky fén na vlasy s výkonnejšími motormi, viacerými nastaveniami teploty, rýchlosti a funkciami, ako je iónová technológia sú ideálnou voľbou pre tých, ktorým záleží na kvalite a výkonu. Tieto fény sú navrhnuté tak, aby vydržali ísť počas celého dňa v kaderníctvach a zároveň aby boli ergonomické a nespôsobovali únavu ruky.

Cestovný fén na vlasy je malý a ľahký, často s dvojitým nastavením napätia pre medzinárodné použitie. Môže mať menej funkcií a nižší výkon, ale vďaka svojej kompaktnosti je voľbou číslo 1 pri výbere fénu na dovolenku.

Teplovzdušné kefy sú príbuzné fénom na vlasy. Tieto 2v1 produkty kombinujú fén a kefu, čo umožňuje súčasné sušenie a styling. Ideálne na vytváranie objemu a hladkých účesov, vhodné pre rôzne typy vlasov.

Každý typ fénu ponúka jedinečné výhody, takže výber toho správneho závisí od individuálneho typu vlasov, preferencií stylingu a špecifických potrieb.

Fén na vlasy s ionizátorom

Čo je dôležité pri výbere vhodného fénu na vlasy?

Pri výbere profesionálneho fénu na vlasy by ste mali zvážiť niekoľko kľúčových funkcií a špecifikácií, aby ste sa uistili, že spĺňa vaše potreby a poskytuje optimálny výkon. Medzi najdôležitejšie funkcie a špecifikácie, ktoré sledujte, patrí:

  • Prietok vzduchu – Najväčší mýtus vo svete profesionálnych fénov je, že čím má fén väčší príkon, tým fén viac fúka. Množstvo Wattov na krabičke iba udáva, koľko elektrickej energie fén spotrebuje. Namiesto príkonu hľadajte informáciu o prietoku vzduchu fénu. Tento údaj je udávaný ako m3 / h (teda aký objem vie fén naplniť vzduchom za jednu hodinu). Čím vyššie je toto číslo, tým rýchlejšie fén usuší vlasy a vďaka tomu zníži potrebný čas na styling.
  • Nastavenia teploty a rýchlosti - Viacnásobné nastavenie ohrevu a rýchlosti pre všestrannosť použitia.
  • Tlačidlo Cool Shot (studený vzduch) - na uzamknutie štýlov a dodanie lesku.
  • Hmotnosť a ergonómia – Nepodceňte hmotnosť fénu, obzvlášť ak ste profesionálna kaderníčka alebo kaderník. Fén sa sám o sebe môže zdať ľahký, no po celom dni fénovania klientov budete vďačná za každý gram, o ktorý je fén ľahší. Pokiaľ hľadáte fén na domáce použitie, tento údaj nie je až tak dôležitý a môžete ho opomenúť ak ste ochotná ubrať si z pohodlia výmenou za ekonomickejší fén.
  • Iónová technológia - Fén na vlasy s ionizátorom produkuje negatívne nabité častice na zníženie krepovatenia vlasov, zvýšenie lesku a urýchlenie schnutia.
  • Kábel – Fén môže byť akokoľvek ergonomický, no ak má krátky kábel a niekoľko krát počas fénovania klienta ho omylom vytiahnete zo zásuvky, pohodlie pri práci bude nulové a klient Vašu frustráciu pocíti. Ideálne je, ak je kábel otočný o 360°, vďaka čomu sa nezamotáva.

Zohľadnenie týchto faktorov vám pomôže vybrať si profesionálny fén na vlasy, ktorý vyhovuje vašim špecifickým potrebám, vylepšuje vaše možnosti stylingu a poskytuje dlhodobú spoľahlivosť.

Aké doplnky k fénom sa oplatí vyskúšať?

Používanie profesionálneho fénu sa dá výrazne zlepšiť a zjednodušiť správnym príslušenstvom.

Difúzer je ideálny pre fén na kučeravé vlasy, pomáha rovnomerne rozložiť prúdenie vzduchu. Fén na vlasy s difuzérom znižuje krepovatenie a zachováva prirodzené kučeravé vzory.  Aj keď nie je príslušenstvom pripojeným k fénu, použitie tepelného ochranného spreja je nevyhnutné na ochranu vlasov pred poškodením spôsobeným vysokými teplotami. Držiak na fén vám dodá pohodlie a pokoj v práci. Namiesto neustáleho hľadania fénu po Vašej pracovnej stanici bude fén vždy odložený na jednom mieste a pripravený na prácu. Ak nemáte priestor na montáž držiaku do steny, tepelne odolná podložka, na ktorú sa dá fén umiestniť počas používania alebo bezprostredne po ňom, Vám predíde poškodeniu nábytku a zníži riziko sklznutia a padnutia fénu.

Aké sú zásady a správna technika fénovania vlasov?

Správne používanie fénu vám môže pomôcť dosiahnuť najlepšie výsledky a zároveň minimalizovať poškodenie vlasov.

  1. Osušte vlasy uterákom - Jemne osušte vlasy uterákom, aby ste odstránili prebytočnú vodu. Vyhnite sa treniu, pretože to môže spôsobiť krepatenie a lámanie.
  2. Aplikujte tepelnú ochranu - Na ochranu vlasov pred teplom použite sprej alebo sérum na tepelnú ochranu.
  3. Rozdeľte si vlasy - Rozdeľte si vlasy na zvládnuteľné časti pomocou sponiek a klipov. To zaisťuje rovnomerné sušenie a styling.
  4. Nastavenie teploty - Použite stredné alebo nízke nastavenie ohrevu, aby ste minimalizovali poškodenie. Vysoké teplo je potrebné len pre veľmi husté alebo hrubé vlasy.
  5. Nastavenie rýchlosti - Na počiatočné sušenie použite nastavenie vysokej rýchlosti a na úpravu a konečnú úpravu použite nižšiu rýchlosť.
  6. Začnite s korienkami - Začnite sušiť pri korienkoch, kde sú vlasy najvlhkejšie. Držte fén asi 15 cm od pokožky hlavy.
  7. Sušenie smerom nadol - Nasmerujte prúd vzduchu zhora nadol, aby sa vyhladila kutikula a znížilo krepovatenie.
  8. Nepretržitý pohyb - Udržujte fén v pohybe, aby ste zabránili koncentrácii tepla na ktoromkoľvek mieste, čo by mohlo spôsobiť poškodenie.
  9. Tlačidlo Cool Shot - Keď sú vaše vlasy takmer suché, použite tlačidlo studeného vzduchu. To pomáha zafixovať účes a dodáva lesk.
  10. Skontrolujte vlhkosť - Uistite sa, že sú vaše vlasy úplne suché, aby ste zabránili krepovateniu a zachovali účes.

Dodržiavaním týchto krokov môžete efektívne používať fén na dosiahnutie profesionálne vyzerajúcich výsledkov pri zachovaní zdravia vašich vlasov.

Fén na vlasy s difuzérom

Ako sa o fén správne starať?

Správna starostlivosť o váš fén môže predĺžiť jeho životnosť a zabezpečiť jeho efektívnu prevádzku.

Najdôležitejšie je fén pravidelne čistiť. Filter na zadnej strane fénu sa môže upchať prachom a vlasmi, čím sa zníži prúdenie vzduchu a fén sa prehrieva. Odstráňte kryt filtra a pravidelne ho čistite. Difúzery utrite vlhkou handričkou, aby ste odstránili zvyšky alebo nánosy vlasových produktov.

Pred uskladnením nechajte fén vždy vychladnúť. Umiestnenie horúceho fénu do uzavretého priestoru môže spôsobiť prehriatie a poškodenie. Neomotávajte kábel okolo fénu, pretože to môže kábel poškodiť a spôsobiť jeho rozštiepenie. Namiesto toho naviňte kábel voľne. Fén skladujte na suchom mieste, aby ste predišli úrazu elektrickým prúdom a poškodeniu vnútorných komponentov.

Použite vhodné nastavenia teploty a rýchlosti pre rôzne typy a štýly vlasov. Vyhnite sa neustálemu nastaveniu najvyššieho ohrevu, pretože to môže rýchlejšie opotrebovať fén a poškodiť vaše vlasy. Tlačidlo Cool Shot (studený vzduch) používajte na pravidelné ochladzovanie fénu počas používania, najmä ak ho používate dlhší čas.

Pravidelne kontrolujte stav fénu, či nevykazuje známky poškodenia. Ak spozorujete nejaké problémy, prestaňte fén používať a nechajte ho opraviť odborníkom. So servisom nečakajte, aby ste sa prípadne ešte stihli opravu v rámci záruky. Ak fén začne vydávať nezvyčajné zvuky, vydáva zápach spáleniny alebo vykazuje známky poruchy, zverte ho odborníkovi na opravu. Nezapájajte fén do preťaženej zásuvky. To môže spôsobiť elektrické problémy a potenciálne ho poškodiť.

Dodržiavaním týchto tipov zaistíte, že váš profesionálny fén na vlasy zostane v dobrom stave a bude optimálne fungovať po dlhšiu dobu.