Poradíme, čo na zničené a poškodené vlasy

Frekvencia používania tepelných a stylingových nástrojov sa vrátila na úroveň pred pandémiou. Túžba po zmene účesu je opäť každodennou realitou – tak ako nežiaduce dôsledky častých vlasových premien. Medzi hlavné príčiny poškodenia vlasov patrí vysúšanie fénom, žehlenie vlasov, používanie kulmy a farbenie.

Poradíme, čo na zničené a poškodené vlasy

Ako spoznať poškodené vlasy?

Zdravé normálne vlasy by mali byť prirodzene lesklé, hladké a hebké. Ak máte problémy s rozštiepenými končekmi, vlasy sú rozlietané alebo krepovité, či sú náchylné na lámanie, odporúčame začať dbať na starostlivosť o tieto problémy. Ak ich nezachytíte v rannom štádiu, môžu sa tieto problémy prehĺbiť a vlasy sa natoľko poškodia, že cesta späť k zdravým vlasom bude náročná a dlhá.

Akú vlasovú kozmetiku odporúčajú profesionáli na zničené vlasy?

Čo na zničené vlasy

Poškodené vlasy potrebujú extra dávku hydratácie a vyživujúcich látok, ktoré regenerujú, obnovujú a zlepšujú štruktúru vlasov. Pre čistenie vlasov a častú dávku výživy použite šampón na poškodené vlasy a pre extra dávku výživy a regenerácie je vhodná maska na poškodené vlasy.

Aká je najlepšia maska na poškodené vlasy, šampón či kondicionér? Stále si nie ste istá výberom správneho produktu? Poradíme Vám správnu rutinu pre poškodené vlasy!

Krok 1 - Umytie vlasov

Subrina Professional Care Repair šampón

  • Výživný šampón, ktorý pomáha zlepšiť štruktúru vlasov a zabraňuje štiepeniu končekov.
  • Pre suché a poškodené vlasy.
  • S obsahom baobabového oleja, extraktu z baobabu a glycerínu.

Krok 2 – Starostlivosť a výživa vlasov

L'Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair kondicionér

  • Starostlivosť na okamžitú obnovu povrchu suchých a poškodených vlasov.
  • Kombinácia výťažku z obilného proteínu a zlatej quinoy prináša intenzívnu regeneráciu s ľahkým dotykom.
  • Vlasové vlákno je okamžite transformované pre odolnejšie, hebkejšie a lesklejšie vlasy.

Krok 3 – Ochrana a extra výživa

Matrix Biolage Strength Recovery sprej

  • Posledný krok k posilneniu vlasov na ceste k hodvábnym, obnoveným a rozčesaným vlasom.
  • Ľahká starostlivosť v spreji posilňuje vlasové vlákno a zároveň chráni scitlivené vlasy pred dopadmi tepelného stylingu.
  • Vlasy sú o 82 % ľahšie upraviteľné a chránené pred budúcim poškodením.

Aké sú príčiny zničených vlasov?

Poškodenie vlasov sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, od rozštiepených končekov či krehkej textúry po nadmerné zamotávanie sa mokrých a suchých vlasov. Tieto nežiaduce známky poškodenia vám signalizujú, že je potrebné upraviť rutinu starostlivosti o vaše vlasy tak, aby riešila hlavnú príčinu poškodenia vlasov, ktorou je strata potrebných lipidov a aminokyselín.

Zničené vlasy mechanickým poškodením

Opakované česanie, kefovanie, zapletanie vlasov a dokonca aj trenie vlasov uterákom po umytí môže viesť k postupnej strate potrebných lipidov a aminokyselín z vlasovej kutikuly, čo vedie k lámavosti a krepovateniu vlasov.

Zničené vlasy tepelným stylingom

Fúkanie, žehlenie či narovnávanie vlasov má okamžitý vplyv na štruktúru vlákien. Teplo, ktorým meníme tvar vlasov, vlasy tiež vysušuje a urýchľuje stratu lipidov z vlasového vlákna.

Poškodené vlasy po farbení

Zničené vlasy od peroxidy a farby sú spôsobené zmenou proteínovej štruktúry vlasového vlákna, čo môže viesť k oslabeniu vlasov, pocitu hrubých vlasov a zníženiu pevnosti vlasového vlákna po celej jeho dĺžke.

Poškodené vlasy počas leta

Počas letných mesiacov dostávajú naše vlasy poriadne zabrať. Každý chceme tráviť čas vonku pri vode a užívať si pekného počasia, no treba myslieť aj na naše vlasy. Slnečné žiarenie poškodzuje vlasovú štruktúru a zároveň soľ s chlórom vysušujú a poškodzujú vlasy a vlasovú pokožku.

Nesprávne produkty na Vaše vlasy

Vlasy môžu byť poškodené aj nesprávnym výberom starostlivosti o vlasy. Šampón, maska, kondicionér či sprej na vlasy by sa mal vyberať podľa toho, čo si Vaše vlasy žiadajú a aké problémy majú. Uhladzujúce produkty určené pre krepovité a rozlietané vlasy môžu byť veľmi účinné na tento typ vlasov, no iné vlasy môžu iba zaťažiť a spôsobiť ďalšie problémy. Ak máte poškodené kučeravé vlasy, vyhľadajte produkty určené priamo na kučery, keďže tento typ vlasov potrebuje extrémne vysokú dávku hydratácie.

Zničené vlasy po predĺžení

Predlžovanie vlasov je komplikovaná služba, pri ktorej taktiež môže nastať poškodenie vlasov. Pri predlžovaní vlasov sa poraďte s Vašou pani kaderníčkou alebo kaderníkom ako správne sa o predlžované vlasy starať. Používajte kefu na vlasy, ktorá nemá štetiny zakončené guličkou a dodávajte pravidelnú výživu vlasom profesionálnymi produktami starostlivosti.

Ako zachrániť zničené vlasy?

Ako zachrániť zničené vlasy

Aj poškodené vlasy je možné obnoviť - Poškodenie vlasov môže spôsobiť čokoľvek: od používania nástrojov tepelného stylingu cez kefovanie až po extrémne počasie. Hoci sa mu nedá predísť, poškodenie povrchu alebo kutikuly vlasového vlákna sa dá zvrátiť.

Často sa pri zničených vlasoch môže zdať, že už niet cesty späť a nič im už nepomôže. Nezúfajte, dáme Vám niekoľko tipov a rád ako zachrániť poškodené vlasy a navrátiť im pôvodnú krásu.

Prinášame niekoľko tipov, ktoré pomôžu zachrániť Vaše poškodené vlasy:

  • Počas leta si chráňte vlasy pokrývkou hlavy a používajte profesionálne produkty vlasovej kozmetiky, ktoré sú určené na leto. Spravidla tieto produkty majú UV filter a zloženie, ktoré napravuje vlasy po pobyte pri vode – hlavne problémy spôsobené chlórom a soľou.
  • Používajte produkty profesionálnej vlasovej kozmetiky určené pre Váš problém poškodenia vlasov.
  • Používajte demi-permanentnú farbu namiesto permanentnej. Tento druh farby, často nazývaný aj „toner“, je omnoho šetrnejší k vlasom, väčšinou neobsahuje amoniak a pôsobí iba na povrchu vlasu.
  • Po umytí vlasov nechajte vlasy prirodzene vyschnúť, prípadne veľmi jemne utrite kvalitným jemným uterákom.
  • Obmedzte zapletanie vlasov a úpravu vlasov do štýlov, kde vzniká medzi vlasmi trenie.
  • Pravidelne navštevujte Vašu pani kaderníčku a spýtajte sa na jej rady. Kaderníčky a kaderníci sú profesionáli, ktorí Vám poradia a pomôžu na základe presného stavu a typu Vašich vlasov a vlasovej pokožky.

Ako sa vyhnúť poškodeným vlasom?

Čomu sa vyhnúť:

  • Pokiaľ je to možné, nepoužívajte tepelný styling – vyhýbajte sa používaniu žehličky, kulmy, fénu a podobne. Ak sa inak nedá, vždy použite prípravky s tepelnou ochranou vlasov.
  • Nezosvetlujte vlasy – zosvetlovanie vlasov je invazívna procedúra, ktorá môže poškodiť a prehĺbiť problémy vlasov. Ak ste stále pevne presvedčená, že si vlasy chcete zosvetliť melírom, uprednostnite kaderníctva, ktoré používajú melíre s ochranou väzieb vo vlasoch.
  • Vyhýbajte sa nadmernému česaniu vlasov hrebeňom a kefou. Skúste obmedziť česanie len na nevyhnutné prípady a dbajte na to, aby ste používali kvalitnú kefu na vlasy.
  • Nepoužívajte „domáce“ recepty, ktoré nájdete na internete. Pri najlepšom budú mať tieto recepty krátkodobý účinok vo vlasoch, no skutočnú regeneráciu a obnovu vlasov nezaručia.