Viete sa orientovať v číslovaní farieb? Poradíme ako ich miešať

Svet profesionálnych kaderníckych farieb na vlasy môže byť niekedy mätúci. Každá farba má aj tri rôzne čísla, každá značka vlasovej kozmetiky má označenie odtieňov trochu iné a k tomu ešte existujú aj špeciálne farby, ktoré sa označením líšia od ostatných. Na prvý pohľad sa zdá, že číslovaniu pochopia iba profesionálni kaderníci po rokoch praxe. Nie je to tak, pochopiť číslovaniu a ako sa farby miešajú je jednoduché. V tomto blogu Vám poradíme ako sa v nich vyznať.

Viete sa orientovať v číslovaní farieb? Poradíme ako ich miešať

Systém číslovania farieb na vlasy

Každá značka má vlastné označovanie, číslovanie a kódy farieb na vlasy. Všetky značky ale používajú podobný systém, ktorý keď budete ovládať, tak sa budete vedieť zorientovať vo všetkých značkách. Farby na vlasy sa spravidla označujú číslami a niekedy písmenami:

  • Prvé číslo v poradí (pred lomkou, čiarkou, bodkou alebo pomlčkou) – označuje výšku odtieňu, teda ako veľmi je farba svetlá alebo tmavá. Čím je číslo vyššie, tým je farba svetlejšia.
  • Druhé číslo v poradí (Hneď za lomkou) – Označuje hlavný pigment odtieňu, teda ktorý pigment je najviac prítomný vo farbe.
  • Tretie číslo v poradí (posledné číslo) – Označuje vedľajší pigment odtieňu, tento pigment je zastúpený vo farbe menšou časťou a dodáva jej odlesk.

číslovanie farieb na vlasy

Výška odtieňu

Výškou odtieňu sa označuje ako veľmi je farba svetlá a tmavá.

Čím je číslo menšie, tým je farba tmavšia a naopak čím je číslo vyššie, tým je farba svetlejšia.

Prírodná farba vlasov je od čiernej (niektoré značky začínajú číslovať čiernu od 1 a niektoré od 2) až po najsvetlejšiu blond, ktorá má číslo 10.

Môžete sa stretnúť aj s tým, že výška odtieňu je 0 – toto označenie neznamená tmavšiu farbu od čiernej, ale špeciálnu radu farieb nazývanú mixtóny. Ide o aditíva, ktoré sa môžu pridať do farieb na zvýraznenie, posilnenie alebo neutralizáciu farby.

Označením 11 a vyššie sa určujú špeciálne extra zosvetlujúce farby, ktoré sa používajú s vyššou koncentráciou vyvíjaču.

Ak je výška odtieňu určená dvomi rovnakými číslami, týmto spôsobom sa často označujú farby, ktoré majú posilnené krytie šedivých vlasov. Pri značke Matrix sú tieto farby „500-ky“ – teda farby, ktoré majú značenie 506 namiesto 6 a podobne.

výška odtieňu farieb na vlasy

Odtieň farby

Čísla alebo písmena za výškou odtieňu určujú aký hlavnývedľajší pigment sa nachádza vo farbe a z toho sa dá určiť, aká je výsledná farba na vlasy.

Môže sa stať, že farba na vlasy je určená iba výškou odtieňu a žiadne čísla za bodkou nemá, vtedy sa jedná o prírodnú farbu vlasov bez pridaných ďalších pigmentov.

Ak je za výškou odtieňu iba jedno číslo alebo písmeno, jedná sa o odtieň, ktorý nemá vedľajší pigment a teda výsledná farba bude určená iba hlavným pigmentom.

V prípade ak je hlavný aj vedľajší pigment rovnaký (napr. 7.11), týmto spôsobom sa označujú odtiene, ktorý majú intenzívny hlavný pigment. Teda napríklad pri farbách INOA je 7.1 popolavá blond a 7.11 intenzívna popolavá blond.

Ak sa odtieň skladá z dvoch čísel alebo písmen, jedná sa o odtieň, ktorý je kombináciou hlavného a vedľajšieho pigmentu.

Príklady značenia kaderníckych farieb

Predostreli sme Vám ako funguje označovanie farieb vo svete profesionálnych kaderníctiev, ale určite Vám pomôže ak Vám ukážeme aj pár príkladov:

LOréal Professionnel

  • 8 – Svetlá prírodná blond
  • 7.11 – Intenzívna popolavá blond
  • 9.2 – Veľmi svetlá dúhová blond
  • 6.34 – Tmavá zlato medená blond

Matrix

  • 10N (Natural) – Najsvetlejšia prírodná blond
  • 8RC (Red Copper) – Svetlá červeno medená blond
  • 7MR (Mokka Red) – Mokka červená blond

Subrina Professional

  • 10/32 – Najsvetlejšia zlato perleťová blond
  • 0/65 – Mixtón Creative Mix fialovo červená
  • 5/0 – Svetlá prírodná hnedá
  • 9/03 – Veľmi svetlá prírodná zlatá (teplá) blond

Dôležitosť správneho miešania farieb na vlasy

Miešanie farieb na vlasy by bolo veľmi jednoduché, ak by sme si jednoducho vybrali farbu zo vzorkovníku, dali na hlavu, zmyli a výsledok by bol presne podľa našich predstáv. Realita je taká, že cesta k dokonalej farbe vlasov je niekedy veľmi ťažká, no nie nemožná. Pri farbení vlasov je potrebné dbať na správny výber odtieňu vo správnej výške a skombinovať ju s vhodným vyvíjačom (vždy treba používať vyvíjač určený pre konkrétnu farbu). Treba myslieť na to v akom sú stave vlasy, aké pigmenty už vlasy majú a podľa toho prispôsobiť aj výber farby. Vždy dodržiavajte pomer miešania, ktorý je napísaný na krabičke a používajte digitálnu váhu. Neprekročte dobu pôsobenia a riaďte sa príbalovým letáčikom.

Ako správne miešať farby na vlasy - odtiene

Každý to poznáme – vyberieme si podľa vzorkovníku nádhernú farbu, ktorú chceme, do bodky dodržíme postup a vo výsledku sú žlté alebo oranžové odlesky. Kde nastala chyba? Pri klasickom farbení aj zosvetlovaní treba brať do úvahy ktoré pigmenty naše prírodné vlasy obsahujú. Sami o sebe môžu mať nežiadúce odlesky, ktoré treba zneutralizovať. Tento problém je ešte prehĺbený a skomplikovaný, ak vlasy aj zosvetlujeme. Pozrite si pomôcku pre miešanie farieb – tabuľka aké pigmenty obsahujú naše prírodné vlasy a aké pigmenty potrebujeme, aby sme ich zneutralizovali. Tým sa vyhneme nežiaducim odleskom a dosiahneme farbu, po ktorej túžime.

miešanie farieb tabulka

Podľa tejto tabuľky možno vidieť, že bez neutralizácie môžu byť výsledky úplne iné ako sme chceli. Ak si nie ste istá, či tabuľke na 100% rozumiete, uvedieme pár príkladov:

  • Mám vlasy vo výške 5 (svetlá hnedá) a chcem zmenu – čo tak si vlasy zosvetliť na výšku 8 (svetlá blond)? Podľa tabuľky mám v mojich prírodných vlasoch veľa červených pigmentov (aj keď vlasy nemáte červené, verte nám, červené pigmenty v nich sú) a ak by som si na vlasy dala iba farbu 8/0, výsledok môže mať nežiadúce odlesky. Preto treba tieto červené pigmenty v mojich vlasoch zneutralizovať. Červenú neutralizuje zelená – teda stačí keď nájdem farbu, ktorá má aj zelené pigmenty a výsledok bude krásne zneutralizovaný.
  • Som blondýna, moje vlasy sú vo výške 9 (veľmi svetlá blond). Chcem mať pekne studené vlasy a stačí mi, iba ak si moju farbu vlasov osviežim. Mám ale problém s nežiadúcimi žltými odleskami. Vďaka tabuľke viem, že moje žlté pigmenty neutralizuje fialová a preto mi už stačí nájsť fialovú farbu vo výške 9.
  • Mám hnedé vlasy vo výške 7 a chcem si farbu osviežiť, no vždy keď použijem hnedú farbu, mám vo vlasoch nežiadúce medené a oranžové odlesky. Viem, že moje oranžové pigmenty vo vlasoch neutralizujú modré pigmenty a teda k hnedej farbe, ktorú bežne používam, primiešam aj menšie množstvo farby s modrými pigmentami. Vlasy mám po farbení nádherne osviežené a hnedé bez medených odleskov.

Ak si ale neveríte v miešaní farieb, vždy sa radšej spoľahnite na Vašu pani kaderníčku alebo pána kaderníka. Oni sú vyškolení profesionáli, ktorí poznajú všetky možné kombinácie neutralizácie aj o polnoci a vždy Vám skombinujú farby, aby bol výsledok taký, po ktorom túžite.

Najväčšia pomôcka pri neutralizácii je farebný kruh. Pomocou neho zistíte, ktoré farby sú navzájom komplementárne. Komplementárne farby sa navzájom neutralizujú a ležia na opačných koncoch farebného kruhu. Znalosť a používanie komplementárnych farieb je žiaduca pri neutralizácii nežiadúcich pigmentov vo vlasoch.

Bežne používame studené odtiene na neutralizáciu teplých odtieňov.

farebný kruh farby na vlasy

  • Žltú farbu neutralizuje fialová farba
  • Červenú farbu neutralizuje zelená farba
  • Oranžovú farbu neutralizuje modrá farba