Ako správne používať tonery na vlasy?

Dosiahnutie dokonalej farby vlasov často zahŕňa jemnú rovnováhu medzi zvýraznením prirodzených tónov, korekciou podtónov alebo experimentovaním s dočasnými zmenami. Vitajte v našom sprievodcovi používaním profesionálnych demi-permanentných tónovacích farieb na vlasy!

Profesionálne demipermanentné tonery sú pre tých, ktorí hľadajú všestranné a menej trvalé riešenie. Či už chcete tónovanie blond vlasov, osvieženie vyblednutej farby alebo experimentovať s novým odtieňom, tento blog vás prevedie procesom používania týchto špecializovaných farieb na dosiahnutie výsledkov ako zo salónu.

Od pochopenia aplikačných techník až po maximalizáciu životnosti vašej farby, poďme sa ponoriť do sveta profesionálnych tonerov na vlasy a zistite, ako môžu pozdvihnúť vaše vlasy na vyššiu úroveň.

Pripravte sa na odomknutie tajomstiev nádherne tónovanej a žiarivej koruny krásy!

Ako správne používať tonery na vlasy?

Čo je to toner na vlasy?

Profesionálna demipermanentná farba - toner na vlasy je všestranným riešením, ktoré ponúka strednú cestu medzi možnosťami semipermanentného a permanentného farbenia vlasov.

Je špeciálne vyvinutý pre profesionálne použitie v salóne, poskytuje krátkodobejšiu zmenu farby ako tradičné permanentné farby a zároveň poskytuje dlhšie výsledky ako semipermanentné priame pigmenty.

Demipermanentné tonery, ktoré zvyčajne neobsahujú amoniak a sú určené na zvýraznenie alebo neutralizáciu tónov vo vlasoch, sú ideálne na dosiahnutie jemných posunov vo farbe, tónovanie odleskov alebo osvieženie existujúcej farby vlasov bez dlhodobého záväzku.

Proces aplikácie zahŕňa zmiešanie s vyvíjačom, aby sa vlasová kutikula mierne otvorila, čo umožní toneru preniknúť do vlasového vlákna bez toho, aby spôsobil značné poškodenie.

S typickou trvácnosťou 4 až 6 týždňov poskytujú profesionálne demi-permanentné tonery flexibilnú a prispôsobiteľnú možnosť pre tých, ktorí hľadajú dočasnú transformáciu farieb s výsledkami profesionálnej kvality.

Najčastejšie využitie tonera

Najbežnejšie použitie demi-permanentných tonerov na vlasy je na tónovanie a zvýraznenie prirodzenej alebo existujúcej farby vlasov. Tónovanie zahŕňa neutralizáciu alebo zvýraznenie určitých podtónov vo vlasoch, aby sa dosiahol vyváženejší a žiadanejší odtieň.

Demipermanentné tonery sa často používajú na potlačenie a neutralizáciu nežiadúceho mosadzného a žltého odtieňu v blond alebo zosvetlených melírovaných vlasoch, čím dosiahneme studenší tón. Môžu sa tiež použiť na dodanie hĺbky a žiarivosti prirodzenej farbe vlasov alebo na osvieženie vyblednutej farby medzi aplikáciami permanentnej farby.

Okrem toho sú demipermanentné tonery obľúbené na experimentovanie a dosiahnutie jemných zmien farby vlasov bez dlhého záväzku. Bežne sa používajú na experimentovanie s novými odtieňmi, dodanie lesku vlasom alebo na korekciu drobných farebných nezrovnalostí. Univerzálnosť tonerov z nich robí obľúbenú voľbu pre profesionálnych kaderníkov a pre tých, ktorí hľadajú dočasný a menej škodlivý spôsob, ako zlepšiť alebo upraviť farbu vlasov.

Toner na vlasy

Ako funguje toner na vlasy?

Tonery na vlasy pracujú na povrchu vlasov. Oproti permanentným farbám sú spravidla šetrnejšie, no väčšinou nevedia zosvetliť vlasy a prekryť šedivé vlasy do 100%. Demipermanentné tonery sú vyvíjané s kombináciou oxidačných a priamych farbív. Tieto farby sú menej penetračné ako tie, ktoré sa používajú v permanentných farbách na vlasy, a väčšinou neobsahujú amoniak, čo pomáha minimalizovať poškodenie vlasovej kutikuly.

Pred aplikáciou sa musia tonery zmiešať s vyvíjačom s nízkou koncentráciou (väčšinou medzi 1,9% až 4%). Vďaka vyvíjaču sa mierne otvorí vlasová kutikula, čo umožňuje farebným pigmentom preniknúť do vlasového vlákna. Tento proces je však šetrnejší v porovnaní so silnejšími vyvíjačmi používanými pri permanentnej farbe na vlasy.

Najčastejšie použitie toneru je na neutralizáciu nežiaducich odtieňov po zosvetlení. Tieto tonery obsahujú pigmenty, ktoré napríklad v blond alebo zosvetlených vlasoch neutralizujú nežiaduce mosadzné a žlté tóny, čím vytvárajú studenší alebo popolavý odtieň.

Ako sa vlasy umývajú a sú vystavené vplyvom prostredia, toner postupne vybledne počas niekoľkých týždňov, resp. umytiach vlasov. Postupné vyblednutie umožňuje prirodzenejší prechod a je ideálne pre tých, ktorí chcú experimentovať s farbou bez dlhodobého záväzku.

Profesionálni stylisti často používajú demipermanentné tonery na jemné doladenie a prispôsobenie farby vlasov, čím klientom poskytujú dočasné a nenáročné riešenie na dosiahnutie požadovaného vzhľadu.

Keďže tonery väčšinou neobsahujú amoniak, pracujú na povrchu vlasu a používajú sa s nižšou koncentráciou vyvíjaču, nedokážu vlasy zosvetliť.

Kedy sa toner používa a pre koho je vhodný?

Toner sa zvyčajne používa v špecifických situáciách pri farbení vlasov na dosiahnutie konkrétnych výsledkov. Prečítajte si niekoľko bežných scenárov, v ktorých sa používajú profesionálne demi-permanentné tonery:

  • Tónovanie blond alebo zosvetlených vlasov - Jedným z primárnych použití demi-permanentných tonerov je tónovanie blond alebo zosvetlených vlasov. Pomáhajú neutralizovať nežiaduce žlté alebo mosadzné tóny a môžu vytvoriť chladnejší, popolavejší alebo prirodzenejší blond odtieň.
  • Vyváženie a zvýraznenie farby vlasov - Demi-permanentné tonery sa používajú na vyváženie alebo zvýraznenie existujúcej farby vlasov. Často sa to robí s cieľom pôsobiť proti nežiaducim podtónom alebo dodať vlasom bohatosť a hĺbku.
  • Korekcia farby - Pri miernych farebných nezrovnalostiach alebo nerovnostiach vo vlasoch je možné aplikovať demi-permanentný toner na korekciu a zladenie farby.
  • Osvieženie vyblednutej farby - Ak permanentná farba vlasov vybledla alebo stratila lesk, môžete použiť demi-permanentný toner na osvieženie a oživenie farby medzi dvomi farbeniami v salóne.
  • Experimentovanie s dočasnými zmenami farby - Demipermanentné tonery sú ideálne pre jednotlivcov, ktorí chcú experimentovať s novou farbou vlasov bez toho, aby sa zaviazali k dlhotrvajúcej zmene. Poskytujú dočasnú transformáciu, ktorá sa časom postupne vytráca.

Profesionálne demi-permanentné tonery sú vhodné pre širokú škálu typov a textúr vlasov. Vo všeobecnosti sú menej škodlivé ako permanentné farby na vlasy, pretože neprenikajú do vlasového vlákna tak hlboko. Je to obľúbená voľba pre tých, ktorí chcú vylepšiť alebo upraviť farbu vlasov bez toho, aby sa zaviazali dlhodobo.

Konkrétne použitie a vhodnosť sa však môžu líšiť v závislosti od individuálnych podmienok vlasov a požadovaných výsledkov, preto sa odporúča konzultácia s profesionálnym kaderníkom a kaderníčkou, ktorý vám poskytne individuálne poradenstvo.

Tónovanie vlasov - Postup ako správne použiť toner na vlasy

Správne používanie profesionálneho demi-permanentného tonera na vlasy zahŕňa sériu krokov na zabezpečenie rovnomernej aplikácie a optimálnych výsledkov. Tu je všeobecný návod ako sa používa toner na vlasy:

  1. Požadovaný výsledok – Na úplný začiatok si treba dobre rozmyslieť, čo chceme dosiahnuť a aký je váš požadovaný výsledok. Chcem farbu iba osviežiť? Mám blond vlasy a potrebujem sa zbaviť žltých odleskov? Chcem vyskúšať novú výraznú módnu farbu? Všetky tieto otázky musíte mať zodpovedané, než sa pustíme do ďalšieho kroku:
  2. Výber správneho tonera - Vyberte si správny odtieň, ktorým chcete dosiahnuť požadovaný výsledok. Zvážte, či chcete neutralizovať podtóny, zvýrazniť farbu alebo experimentovať s dočasnou zmenou.
  3. Čistenie a prípravky na tónovanie vlasov - Začnite s čistými, suchými vlasmi. Pred aplikáciou tonera si vlasy umyte čistiacim šampónom. Chráňte svoje oblečenie pláštenkou alebo starou košeľou a zakryte povrchy, aby ste predišli škvrnám.
  4. Rozdelenie vlasov - Rozdeľte si vlasy na časti. To zaisťuje rovnomerné nanášanie a uľahčuje prácu s malými plochami.
  5. Výber správneho vyvíjaču – Toner vždy miešajte so správnou koncentráciou vyvíjaču (spravidla pri toneroch to nie je vyššia ako 4% koncentrácia) a vždy používajte vyvíjače priamo určené na konkrétnu značku a radu farieb.
  6. Miešanie tonera - Postupujte podľa pokynov na obale tonera pre správne pomery miešania s vyvíjačom. Použite plastovú alebo sklenenú misku (určite nie kovovú, keďže kovy by reagovali s farbiacou zmesou) a štetec na nanášanie farby.
  7. Aplikácia tonera - Začnite nanášať farbiacu zmes od korienkov a postupujte až ku končekom. Venujte zvýšenú pozornosť oblastiam, ktoré môžu potrebovať viac tónovania, ako sú predtým zosvetlené časti.
  8. Doba pôsobenia - Nechajte toner spracovať odporúčaný čas. Vždy sa riaďte pokynmi v príbalovom letáčiku, keďže čas pôsobenia závisí od koncentrácie vyvíjaču, konkrétneho typu farbu a farbiacej služby, ktorú ponúkame.
  9. Oplachovanie - Toner dôkladne opláchnite studenou alebo vlažnou vodou. Nepoužívajte horúcu vodu, pretože môže rýchlejšie odstrániť farbu.
  10. Uzamknutie farby vo vlasoch – Po farbení je vlasová kutikula otvorená a potrebujeme ju uzatvoriť prípravkom s kyslým pH. Na tento krok sa často zabúda, pritom je to jeden z najdôležitejších aspektov profesionálneho farbenia. Po uzavretí kutikuly zostáva farba dlhšie vo vlasoch a zaručí sa jej žiarivosť a lesk. Trendom v tónovaní sú kyslé tonery na vlasy, ktoré farbia, ošetrujú a uzatvárajú vlasovú kutikulu počas jedného farbenia.
  11. Udržiavanie farby – Tak ako celý proces farbenia, aj udržiavanie vlasov medzi farbeniami je rovnako dôležité pre celkovú krásu vlasov. Nezabudnite medzi farbeniami používať šampón a kondicionér na farbené vlasy, ktoré predĺžia efekt z farbenia a dodajú vlasom lesk a žiarivosť.

Vždy sa riaďte špecifickými pokynmi poskytnutými produktom alebo vašou pani kaderníčkou či pánom kaderníkom, pretože aplikačné techniky a časy spracovania sa môžu medzi rôznymi demipermanentnými tonermi líšiť. Tónovanie vlasov doma nie je náročná záležitosť, no profesionálni kaderníci vedia ponúknuť fundované rady vhodné presne pre váš stav a typ vlasov.

Tónovanie vlasov postup

Ako dlho vydrží toner na vlasy?

Trvácnosť profesionálneho demi-permanentného tonera na farbenie vlasov sa môže líšiť v závislosti od stavu vašich vlasov a toho, ako dobre ich udržiavate. Vo všeobecnosti je demipermanentná farba na vlasy navrhnutá tak, aby vydržala 4 až 6 týždňov (resp. 20 až 25 umytí vlasov). Preto sa toner na vlasy rýchlejšie vymyje z vlasov ako permanentná farba na vlasy, ale je trvácnejšia ako semipermanentná priama farba na vlasy.

Trvácnosť farby môže ovplyvniť ako často si umývate vlasy, typ šampónu, ktorý používate (šampóny na farbené vlasy pomôžu predĺžiť trvácnosť farby vlasov), vystavenie slnečnému žiareniu a pórovitosť vlasov.

Je dôležité, aby ste pri aplikácii a údržbe dodržiavali špecifické pokyny poskytnuté produktom alebo vašou kaderníčkou či kaderníkom.

Zhrnutie: Ako na tónovanie vlasov?

Keď sa vydáte na cestu s profesionálnymi demi-permanentnými tónovacími farbami na vlasy, nezabudnite, že správny výber odtieňu, zohľadnenie vášho typu vlasov a požadovaného výsledku sú kľúčové.

Či už hľadáte osvieženie farby alebo dočasnú zmenu, tieto tonery ponúkajú spektrum možností. Neváhajte a poraďte sa s profesionálnym stylistom, ktorý vám poskytne personalizované rady a odporúčania na základe vášho jedinečného typu vlasov a preferencií.

Využite všestrannosť a krásu, ktorú demipermanentné tonery prinášajú vašim vlasom, a vychutnajte si sebaistotu, ktorá prichádza s osvieženým a revitalizovaným vzhľadom.

Hor sa do sveta skúmania farieb a radosti z objavovania vášho dokonalého odtieňa!