Ako zosvetliť vlasy: Prejdite na blond a nezničte si pri tom vlasy

Zosvetlené a blond vlasy sú nádherné, no nesú si so sebou niekoľko komplikácií. Nežiaduce žlté odtiene, lámanie vlasov, rozštiepené končeky a mnoho ďalších problémov komplikujú našu predstavu o krásnych studených svetlých vlasoch. Ako si zosvetliť vlasy? Zosvetlovanie vlasov je komplikovaná procedúra, ktorú treba nechať na profesionálnych kaderníkoch. No čo to vlastne zosvetlovanie vlasov je? V tomto blogu Vám vysvetlíme ako prebieha zosvetlovanie vlasov a ako sa starať o Vaše blond a zosvetlené vlasy.

Ako zosvetliť vlasy: Prejdite na blond a nezničte si pri tom vlasy

Čo je to zosvetlovanie vlasov?

Zosvetlenie vlasov úzko súvisí s pigmentami vo vlasoch a ich prirodzenou výškou odtieňu.

Výškou odtieňu sa označuje ako veľmi je farba svetlá a tmavá. Čím je číslo menšie, tým je farba tmavšia a naopak čím je číslo vyššie, tým je farba svetlejšia. Prírodná farba vlasov je od čiernej až po najsvetlejšiu blond.

Tmavšie farby majú v sebe viac pigmentov a zosvetlovaním tieto pigmenty odstraňujeme, aby sme dosiahli vyššiu výšku odtieňu. Takže ak chceme zosvetlenie hnedých vlasov na veľmi svetlú blond, nie je to o tom, že musíme pridať blond farbu, ale musíme vytiahnuť tmavé pigmenty z vlasov, aby sme odkryli veľmi svetlú blond.

Zosvetlujúce farby či púdre

Ako si zosvetliť vlasy tak, aby bol výsledok podľa môjho očakávania? Zosvetlovať vlasy môžeme rôznymi spôsobmi:

  • Zosvetlenie permanentnou farbou na vlasy - Permanentné farby vedia pri vhodnom použití zosvetliť aj o niekoľko výšok odtieňu. Výhodou tohto farbenia je, že vlasom sa dodáva svetlý pigment bez toho, aby sa odstraňovali pigmenty z vlasu von. Vďaka tomu je tento typ zosvetlovania najšetrnejší a jediný spôsob ako dosiahnuť zosvetlenie vlasov doma.
  • Zosvetlenie pomocou zosvetlovacej farby na vlasy (farebným melírom) - Existuje špeciálny druh extra zosvetlujúcich permanentých farieb, ktoré sa nazývajú aj farebný melír. Zosvetlovanie týmito farbami je veľmi pohodlné, keďže ponúkajú dve služby v jednom – najprv vlasy zosvetlia a potom ich farbia. Nevýhodou je, že väčšinou je na výber z malého množstva odtieňov.
  • Zosvetlenie vlasov melírom - Najefektívnejšiou formou odstraňovania pigmentu z vlasov je použiť zosvetlovač vlasov, nazývaný aj melír na vlasy. Zároveň je to aj najviac invazívna forma zosvetlovania a preto je dôležitý správny výber melíru a vyvíjaču. Najlepší zosvetlovač vlasov je taký, ktorý obsahuje technológiu na ochranu väzieb vo vlasoch. Tieto melíry sú oveľa šetrnejšie k vlasom, keďže počas zosvetlovania chránia vlasové vlákna.

V našej ponuke nájdete širokú škálu zosvetlujúcich produktov L’Oréal Professionnel Blond Studio, Matrix Light Master a mnoho ďalších.

Zosvetlenie vlasov

Akú úlohu zohráva v zosvetlovaní vyvíjač?

Aby sme mohli vlasy zosvetliť, teda odstrániť z nich pigmenty, musí byť vlasové vlákno otvorené. To melír ani farba nedokážu bez použitia vyvíjaču. Ten vo farbiacej alebo zosvetlujúcej zmesi zaručí, že sa vlas otvorí a zosvetlovanie môže začať.

Vyvíjače sú dostupné v rôznych koncentráciach a značkách. Vždy treba dodržať, aby sa k farbe alebo melíru vybral pre nich určený vyvíjač z rovnakej značky. Čím je vyššia koncentrácia vyvíjaču, tým je zosvetlovací efekt silnejší a agresívnejší. Netreba to s koncentráciou vyvíjaču preháňať, vždy sa riaďte podľa návodu na použitie.

Ako začať pri tmavých až čiernych vlasoch?

Každá tmavovláska už aspoň raz rozmýšľala nad krásnymi blond vlasmi. Predstava vyskúšať svetlé vlasy je lákavá, no tento oriešok je ťažší ako sa na prvý pohľad môže zdať. Zosvetlenie tmavých vlasov doma neodporúčame robiť, keďže ide o komplikovanú procedúru.

V prvom rade si treba určiť aký výsledok by sme chceli a potom sa treba rozhodnúť, či ste ochotná podstúpiť všetky kroky k dosiahnutiu požadovanej farby. Zosvetlenie o pár odtieňov nie je tak komplikovaná záležitosť, ktorá sa dá dosiahnuť aj správnou farbou na vlasy a vhodne vybraným vyvíjačom.

Zosvetlenie čiernych vlasov na veľmi svetlú blond je náročný proces. Treba použiť melírovací prášok, často viac ako jedenkrát. Taktiež treba myslieť na to, že čierne a tmavé vlasy majú v sebe veľa červených pigmentov, ktoré treba zneutralizovať. Ak to neurobíme, výsledok bude oranžový alebo žltý a bude sa ťažko dodatočne neutralizovať.

Ako sa zbaviť žltých odtieňov?

Časom na väčšine blond vlasoch začnú prevládať žlté pigmenty, ktoré sú prirodzene v našich vlasoch. To spôsobuje nežiaduce žlté odlesky, ktoré ničia krásny vzhľad našich studených blond odtieňov. Tento problém sa dá ľahko vyriešiť. Stačí tieto žlté odtiene neutralizovať. Treba pamätať na to, že žlté odlesky neutralizuje fialová farba. Existuje viacero spôsobov ako túto neutralizáciu docieliť.

Najjednoduchším spôsobom ako sa zbavíte žltých odleskov sú Silver produkty s fialovými pigmentami, taktiež nazývané aj „No-Yellow“ produkty. V ponuke máme šampóny, kondicionéry aj masky na vlasy s neutralizačným efektom.

Účinnejším spôsobom je osviežiť si farbu vlasov fialovým tonerom na vlasy, inak nazývaný aj demi-permanentná farba na vlasy. Táto farba pôsobí na povrchu vlasu a má účinnejší a dlhotrvajúci neutralizačný efekt oproti produktom starostlivosti o vlasy.

Silver šampón proti nežiaducim žltým odtieňom

Starostlivosť o zosvetlené vlasy

Zosvetlované vlasy sú vystavené veľkej námahe a sú náchylné ku krepovateniu, lámaniu a k rozštiepeným končekom. Preto im treba dodať extra dávku hydratácie a výživy, aby ste zaručili zdravé vlasy s krásnou žiarivou farbou.

Pripravili sme pre Vás rutinu pre udržanie krásnych a zdravých zosvetlených a farbených vlasov:

Krok 1 – Umytie vlasov

Subrina Professional Care Colour šampón na všetky typy farbených vlasov

  • Šampón na ošetrenie farby jej zaisťuje dlhodobú stabilitu
  • Zlepšuje schopnosť vlasov prijať pigment a zvyšuje lesk
  • Perfektný pre všetky typy farbených, odfarbených alebo melírovaných vlasov

Krok 2 – Starostlivosť o vlasy

Matrix Biolage ColorLast jemný kondicionér

  • Kondicionér s nízkym pH na farbené vlasy pomáha predĺžiť žiarivosť farby
  • Vlasy zostanú hebké a rozčesané s mimoriadnym leskom a hĺbkou farby
  • Receptúra bez parabénov je vhodná pre farbené a prírodné vlasy

Krok 3 – Výživa vlasov

L'Oréal Professionnel Serie Expert Blondifier maska pre všetky druhy blond vlasov

  • Zloženie obohatené o výťažok z bobúľ açai, ktoré obsahuje polyfenoly, uhladzuje a vyživuje vlasové vlákno
  • Zvýrazňuje multidimenzionálny lesk a žiarivosť blond vlasov
  • Na obnovu povrchu, rozjasnenie a neutralizáciu blond vlasov

Krok 4 – Ochrana a finálna úprava vlasov

Matrix Unbreak My Blonde bezoplachová starostlivosť

  • Starostlivosť obohatená o kyselinu citrónovú na dodanie jemnosti a lesku
  • Posilňuje oslabené väzby a oživuje zosvetlené vlasy
  • Zanecháva vlasy jemné, lesklé a silnejšie