Postup: Ako si správne farbiť vlasy doma?

Veľká väčšina žien si svoje vlasy farbí – či už v kaderníctve alebo doma. Na výber je toľko možností ako farbiť vlasy, že je ťažké sa v nich zorientovať a vybrať si správnu farbu, s ktorou budete spokojná. Ako sa farbia vlasy? Mám ísť do drogerky, navštíviť moju kaderníčku alebo skúsim profesionálne farby doma? Ak sa bojíte farbenia vlasov doma, vždy je dobré sa zdôveriť Vašej pani kaderníčke alebo pánovi kaderníkovi. No farbenie profesionálnymi farbami je jednoduchšie ako sa zdá, v tomto blogu Vám priblížime ako na to.

Postup: Ako si správne farbiť vlasy doma?

Farbenie vlasov doma alebo v salóne?

Profesionálne farbenie a úprava vlasov je komplikovaný proces, ktorý profesionálne kaderníčky a kaderníci zdokonalia až po rokoch štúdia a praxe. Balayage, korekcia farby alebo zosvetlovanie vlasov sú náročné techniky, ktoré odporúčame nechať na profesionálov. Nie je nič horšie, ako byť doma v polovici komplikovanej techniky, pri ktorej príde k problému, nevedieť si rady a nakoniec aj tak skončiť v kaderníckom kresle.

Samozrejme nie s každou úpravou farby treba ísť za profesionálmi. Domáce farbenie vlasov - osvieženie farby, prekrytie odrastov vlasov a podobne sa dá zvládnuť aj v pohodlí bytu.

Ako si vybrať správny odtieň farby?

ako si vybrať správny odtieň farby

Pri správnom výbere profesionálnej farby na vlasy sú dôležité dva údaje – výška odtieňu a označenie odtieňu.

Výška odtieňu určuje ako veľmi svetlý alebo tmavý je odtieň farby. Prirodzená výška odtieňu vlasov začína od čiernej a končí najsvetlejšou blond.

Stupnica výšky odtieňov

Označenie odtieňu určuje každá značka vlasovej kozmetiky iným spôsobom a preto sa treba riadiť vzorkovníkom a presným označeniam odtieňov.

Označenie odtieňu - Loreal Professionnel Majirel

Označenie odtieňov - Subrina

Profesionálne farby na vlasy sa odlišujú rôznymi spôsobmi. Najdôležitejšie delenie je na základe trvácnosti - ako hlboko preniká farba do vlasov a ako dlho sa farba vo vlasoch udrží:

  • Permanentné farby na vlasy – Tento druh farby najdlhšie vydrží vo vlasoch, väčšina odtieňov vie prekryť šedivé vlasy a dokáže zosvetliť vlasy pri vhodnom výbere vyvíjaču.
  • Demi-permanentné farby na vlasy – Taktiež nazývané „tonery“ sú farby, ktoré pracujú na povrchu vlasov. Oproti permanentným farbám sú spravidla šetrnejšie, no väčšinou nevedia zosvetliť vlasy a prekryť šedivé vlasy do 100%. Ak potrebujete osviežiť farbu vlasov, toto sú farby pre Vás.
  • Semi-permanentné farby na vlasy – Špeciálny druh farby s priamymi pigmentami, pomocou ktorých viete vytvoriť kreatívne vzhľady. Najlepšie fungujú na zosvetlených vlasoch a preto sa skôr používajú v kaderníctvach ako doma.

Stále si nie ste istá akú farbu kúpiť? Odporúčame Vám tieto značky farieb:

  • L’Oréal Professionnel farby na vlasy - Už viac ako 110 rokov podporuje profesionálnych kaderníkov a poskytuje im všetko, čo na svojej ceste za úspechom potrebujú, čo im dáva priestor vyniknúť. Na výber máte permanentné bezamoniakové farby INOA, permanentné farby na vlasy s amoniakom MAJIREL alebo kyslé demi-permanentné farby DiaLight a zásadité demi-permanentné farby DiaRichesse.

  • Subrina Professional farby na vlasy - Portfólio farieb Subrina Professional je navrhnuté pre kaderníkov, ktorí majú radi jednoduché riešenia, aj tých, ktorí sa radi hrajú a experimentujú s farbami. Ponúkame široký výber farieb pre každodenné potreby každého koloristu - od permanentných farieb PERMANENT, demipermanentných farieb DEMI-PERMANENT a farebných melírov CONTRAST až po najvýraznejšie farby s priamymi pigmentami DIRECT.

Aké pomôcky na farbenie vlasov potrebujem?

Aké pomôcky na farbenie vlasov potrebujem

Ako si zafarbiť vlasy tak, aby to bolo pre mňa čo najjednoduchšie? Pri farbení vlasov Vám pomôžu pomôcky, ktoré všetky nájdete v našom sortimente:

  • Farba na vlasy – V našom širokom sortimente nájdete všetky druhy profesionálnych farieb
  • Vyvíjač (oxidant) k farbe na vlasy – Takmer všetky profesionálne farby na vlasy sú oxidačné, čo znamená, že potrebujú primiešať vyvíjač. Vždy vyberajte vyvíjač, ktorý patrí ku konkrétnej farbe. Vyvíjače sa predávajú samostatne.
  • Kefka na farbenie vlasov
  • Miska na miešanie farbiacej zmesi
  • Pláštenka na ochranu oblečenia od farby
  • Digitálna váha – Je nesmierne dôležité dodržať správny pomer miešania farby a vyvíjaču. Pomer miešania je vždy napísaný na krabičke od farby. Keď je na krabičke napísané „1 : 2“, to znamená, že na 1 časť farby treba pridať 2 časti vyvíjaču. (napr. ku 60g farby pridáte 120g vyvíjaču)

Príprava vlasov na farbenie

Pred farbením vlasov nepoužívajte produkty starostlivosti o vlasy ako kondicionéry a masky na vlasy, keďže ich zloženie môže ovplyvniť pôsobenie farby. Permanentné farby by mali byť aplikované na suché vlasy, demipermanentné tonery môžu byť aplikované aj na vlhké vlasy.

Nanášanie farby na vlasy

Farbiacu zmes nanášajte kefkou na farbenie – štetinami aplikujte farbu od korienkov po končeky (najprv aplikujte všade na korienky a následne aplikujte farbu na dĺžky a končeky). Pracujte v kľude a precízne, no relatívne rýchlo, aby farba pôsobila na všetkých častiach rovnaký čas pre dosiahnutie rovnomerného výsledku.

Postup ako správne farbiť vlasy

Keď už ste si vybrali farbu a k nej príslušný vyvíjač, môžeme sa pustiť na farbenie. Ako prvý krok vždy urobte test citlivosti 48h pred farbením – návod na test aj farbenie nájdete v balení, ktorým sa treba vždy riadiť. Taktiež dbajte na to, aby ste dodržali pomer miešania farby a vyvíjaču – správny pomer odvážte pomocou digitálnej váhy. Na nanášanie farby používajte kefku na farbenie vlasov, farbu s vyvíjačom miešajte v nekovovej (ideálne plastovej alebo sklenenej) miske a používajte ochranné rukavice a pláštenku s uterákom. Pokiaľ si zafarbíte pokožku, stačí použiť utierky na odstránenie farby.

Farbenie odrastov

Farbenie odrastov

Farbenie odrastov je najčastejšia služba ponúkaná v kaderníctve. Ako často farbiť vlasy, ako často farbiť odrastené vlasy a výber farby záleží od toho, či sú odrasty šedivé a či treba odrasty zosvetlovať. Pokiaľ potrebujete prekryť šediny alebo odrasty zosvetliť, treba použiť permanentnú farbu so 100% prekrytím šedivých vlasov, v opačnom prípade Vám postačí aj demi-permanentná farba. Zosvetlenie odrastov melírom a následné farbenie je technicky náročný proces, ktorý radšej nechajte na profesionálnych kaderníkov.

Farbenie šedivých vlasov

Šedivé vlasy sú prirodzenou súčasťou nášho života, ktorá čaká každého z nás skôr či neskôr. Prekrytie šedivých vlasov a rozhodnutie sa ako často farbiť šedivé vlasy, nie je tak tvrdý oriešok, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí si správne vybrať farbu a vhodný vyvíjač a nebude poznať, že ste niekedy mali šedivé vlasy.

Vlasy sú šedivé preto, že vo vlase sa už nevytvára melanín. Melanín je pigment, od prítomnosti ktorého závisí sfarbenie pokožky a vlasov. Preto je dôležité vybrať permanentnú farbu na vlasy so 100% krytím šedivých vlasov a dostatočne silnú koncentráciu vyvíjaču – spravidla koncentrácia 6% zaručí dostatočné prekrytie vlasov, no vždy sa riaďte postupom použitia konkrétnej farby.

Starostlivosť po farbení

Pre predĺženie vzhľadu farby vlasov odporúčame používať produkty starostlivosti, ktoré sú určené na farbené vlasy a ochranu farby – šampóny na farbené vlasy pre čistenie vlasov a udržiavanie farby, kondicionéry na farbené vlasy pre dodatočnú starostlivosť a ochranu farby a masky na farbené vlasy pre intenzívnu výživu a ochranu farby.

V ponuke máme aj intenzívne produkty pre uzamknutie farby vo vlasoch s kyslým pH – po farbení majú vlasy zásadité pH a tieto produkty uzavrú kutikulu vlasov a prinavrátia prirodzené pH vlasom. Stačí ak sa použije malé množstvo hneď po farbení, preto tieto produkty odporúčame iba pre profesionálov do salónov.