Farby na vlasy bez amoniaku alebo s amoniakom?

Pokiaľ ide o dosiahnutie dokonalého odtieňa vlasov, výber správnej farby na vlasy je zásadný. Jedným z najväčších rozhodnutí, ktorým budete čeliť, je, či zvoliť farbu na vlasy, ktorá obsahuje amoniak, alebo farbu bez amoniaku. Oboma druhmi farieb dosiahnete žiarivú a krásnu farbu vlasov, ale rozdiel spočíva v tom, ako fungujú a ako tento výsledok dosiahnu.

V tomto blogu preskúmame kľúčové rozdiely medzi farbami na vlasy s amoniakom a farbami na vlasy bez amoniaku. Rozoberieme výhody a potenciálne nevýhody každej z nich. Či už ste profesionálna kaderníčka, ktorá si chce rozšíriť svoje znalosti, alebo niekto, kto miluje experimentovanie s farbami, táto príručka vám pomôže urobiť tú najlepšiu voľbu pre úžasné výsledky a zdravé vlasy.

Ponorme sa do sveta farieb vlasov a odhaľme, ktorá možnosť by mohla byť pre vašu ďalšiu premenu perfektná!

Farby na vlasy bez amoniaku alebo s amoniakom?

Čo je to amoniak?

Amoniak je kľúčovou zložkou, ktorá sa bežne vyskytuje v profesionálnych farbách na vlasy. Zlúčenina amoniaku je tvorená z dusíka a vodíka (NH3), ktorá hrá dôležitú úlohu v procese farbenia. Pri aplikácii na vlasy pomáha amoniak ako alkalická zložka otvárať vlasovú kutikulu, čo umožňuje farbivu preniknúť do vlasovej kutikuly. To je kľúčové pre dosiahnutie dlhotrvajúcich, žiarivých farebných výsledkov. Názory na amoniak sa líšia, no jeho schopnosť poskytovať konzistentnú a trvácnu farbu z neho robí dôveryhodný nástroj v salónoch po celom svete.

Prečo sa amoniak pridáva do farieb na vlasy?

Amoniak sa pridáva do farieb na vlasy, pretože hrá rozhodujúcu úlohu pri dosahovaní efektívnych a dlhotrvajúcich farebných výsledkov. Jeho primárnou funkciou je zvýšiť pH vlasu, čím sa otvorí vlasová kutikula, čo umožní farebným pigmentom preniknúť do vlasového vlákna.

Amoniak tiež pomáha aktivovať peroxid vo farbe na vlasy a zabezpečiť rovnomerné farbenie a prekrytie šedín. Vďaka tomu amoniak umožňuje presnejšie, živšie a trvalé výsledky.

Aj keď existujú niektoré alternatívy, amoniak zostáva populárny v profesionálnych farbách na vlasy pre svoju schopnosť poskytovať konzistentné a predvídateľné výsledky.

Aké sú výhody a nevýhody farieb na vlasy s amoniakom?

Jednou z hlavných výhod farieb na vlasy s amoniakom je ich schopnosť poskytovať dlhotrvajúcu farbu.

Amoniak účinne otvára vlasovú kutikulu a umožňuje farbivu preniknúť hlboko do vlasového vlákna, čo vedie k žiarivej a trvácnej farbe, ktorá vydrží po dlhú dobu. Vďaka tomu, že amoniak je tvorený malými molekulami, ktoré sa ľahko a rýchlo vyparia, nezostávajú vo vlasoch klienta a proces farbenia je ukončený umytím vlasov.

Okrem toho farby s amoniakom ponúkajú konzistentné výsledky, ktoré zaisťujú, že aj náročné farbiace techniky prinášajú predvídateľné výsledky. Avšak použitie amoniaku vo farbe vlasov má niektoré nevýhody.

Farba na vlasy bez amoniaku a peroxidu

Pri nesprávnom použití môžu silné chemické vlastnosti amoniaku časom oslabiť štruktúru vlasov, čo vedie k lámavosti vlasov. Preto je dôležité vyberať kvalitné profesionálne farby na vlasy a zveriť farbenie vlasov profesionálnym kaderníkom.

Okrem toho môže amoniak spôsobiť podráždenie a alergickú reakciu pokožky hlavy, pričom jeho zásadité pH môže viesť k svrbeniu, začervenaniu alebo nepríjemným pocitom, najmä u osôb s citlivou pokožkou. Pred každým farbením je dôležité vykonať test citlivosti.

Najmenej 48 hodín pred každým použitím farebného krému alkoholovým tampónom očistite 1 cm2 pokožky za uchom. Naneste malé množstvo farebnej zmesi pripravenej podľa návodu na dané miesto a nechajte pôsobiť 45 minút. Ak v priebehu 48 hodín spozorujete na danej časti pokožky nejaké zmeny (sčervenanie, opuch a svrbenie), odporúčame túto farbu nepoužívať.

Štipľavý zápach amoniaku je ďalšou nevýhodou, pretože môže vytvárať nepríjemné prostredie pre stylistov aj klientov počas procesu farbenia.

Vzhľadom na svoje výhody a nevýhody sa amoniak využíva predovšetkým v permanentných farbách na vlasy, pri ktorých je dôležitou vlastnosťou krytie šedivých vlasov, vysoký stupeň možného zosvetlenia a dlhotrvajúci výsledok.

Ako fungujú farby na vlasy bez amoniaku?

Profesionálne farby na vlasy bez amoniaku sú vyvinuté tak, aby dosiahli krásne, žiarivé výsledky bez intenzívnych účinkov spojených s tradičnými farbami na vlasy s amoniakom. Tieto alternatívy zvyčajne používajú jemnejšie zložky, ktoré umožňujú farbe preniknúť do vlasov bez toho, aby sa kutikula otvorila tak agresívne.

Namiesto amoniaku sa často spoliehajú na alkalické činidlá, ako je MEA (monoetanolamín) alebo arginín, ktoré pomáhajú jemne otvoriť vlasovú kutikulu, čím uľahčujú preniknutie farby do vlasu a zároveň minimalizujú poškodenie. To znamená, že vlasy si zachovajú viac svojej prirodzenej vlhkosti a celistvosti, výsledkom čoho sú po farbení mäkšie a lesklejšie vlasy.

Molekuly farby vo farbách bez amoniaku sú zvyčajne menšie, čo im umožňuje ľahšie preniknúť do vlasov bez potreby vysokého pH. Aj keď tieto produkty môžu ponúknuť vynikajúce farebné výsledky, nemusia poskytovať rovnakú úroveň krytia šedivých vlasov alebo zosvetlenie ako farby s amoniakom.

Stručne povedané, profesionálne farby na vlasy bez amoniaku ponúkajú jemnejšiu alternatívu pre tých, ktorí hľadajú žiarivú farbu s menším potenciálom poškodenia a iritácie počas farbenia. Poskytujú vynikajúcu možnosť pre tých s citlivou pokožkou hlavy alebo vlasmi, ktoré vyžadujú zvýšenú starostlivosť, a to všetko pri dosahovaní úžasných výsledkov.

Farba na vlasy bez amoniaku

Aké sú výhody a nevýhody farieb na vlasy bez amoniaku?

Farba na vlasy bez amoniaku ponúka niekoľko výhod, vďaka ktorým je príťažlivá pre tých, ktorí hľadajú žiarivé výsledky a zároveň uprednostňujú zdravie vlasov. Jednou z najvýznamnejších výhod je, že tieto receptúry sú zvyčajne šetrnejšie k vlasom a pokožke hlavy. Použitím alternatívnych alkalických činidiel, farby bez amoniaku umožňujú prenikanie farby bez agresívneho otvárania vlasovej kutikuly. Tento šetrnejší prístup pomáha udržiavať hydratáciu a celistvosť vlasov, výsledkom čoho sú mäkšie a lesklejšie pramene po procese farbenia.

Ďalšou výhodou je znížené riziko podráždenia. Mnohým ľuďom s citlivou pokožkou sú farby na vlasy bez amoniaku pohodlnejšie, pretože je menej pravdepodobné, že spôsobia svrbenie, začervenanie alebo nepríjemné pocity na pokožke hlavy.

Pri výbere farby na vlasy bez amoniaku je však potrebné zvážiť niekoľko nevýhod. Jedným z významných obmedzení je, že tieto farby nemusia poskytovať rovnakú úroveň krytia šedivých vlasov ako farby s amoniakom. Pre tých, ktorí majú značné množstvo sivých vlasov, to môže znamenať, že výsledky sú menej efektívne. Okrem toho farbám bez amoniaku často chýba schopnosť zosvetliť vlasy, čo môže byť nevýhodou pre tých, ktorí chcú vyskúšať výraznú zmenu farby.

Zatiaľ čo produkty bez amoniaku bývajú jemnejšie, trvácnosť farby sa môže líšiť. Výsledky môžu miznúť rýchlejšie farbám s amoniakom, čo si vyžaduje častejšie tónovanie.

Farby na vlasy bez amoniaku predstavujú šetrnejšiu možnosť pre vlasy a pokožky hlavy, nemusia vždy poskytovať rovnakú úroveň intenzity a trvácnosti ako tradičné farby s amoniakom.

Vzhľadom na svoje výhody a nevýhody sa alternatívy amoniaku využívajú najmä v demi-permanentných toneroch na vlasy, pri ktorých schopnosť kryť šediny a zosvetlovať vlasy nie je taká dôležitá. Najšetrnejšie farbenie poskytuje semi-permanentná priama farba na vlasy bez amoniaku a peroxidu, ktorá pracuje iba na povrchu vlasov. Tieto farby na vlasy bez amoniaku a peroxidu sa postupne vymývajú pri každom umývaní vlasov, čo umožňuje jednoduchú a dočasnú zmenu farby.

Často hľadanou farbou na vlasy je farba na šedivé vlasy bez amoniaku. Ak hľadáte permanentnú farbu schopnú kryť šediny, zosvetliť vlasy a poskytnúť trvácny výsledok a zároveň neobsahuje amoniak, odporúčame vybrať si z desiatok odtieňov farieb INOA od značky L’Oréal Professionnel.